fbpx

De originele grondplannen van Hostellerie Kemmelberg

Op deze pagina krijgt U een overzicht van de originele bouwplannen van de 4 verdiepingen van Hostellerie Kemmelberg. Deze werden bij het gemeentebestuur van Kemmel ingediend in januari 1953. Architect was Henri Viaene uit Ieper. Hij ontwierp onder andere ook het hotel van “Scherpenberg“. Aannemer was Vanhee uit Menen. In April 1954 ging de “Hostellerie Mont Kemmel” officieel van start.

Origineel Bouwplan Hostellerie Kemmelberg: Gelijkvloers
Origineel Bouwplan Hostellerie Kemmelberg: Gelijkvloers. Op dit plan zien we dat de centrale inkom (aangeduid met “hall” was voorzien waar nu de bar gesitueerd is. En waar nu de inkomhal is was oorspronkelijk… een woonkamer voorzien!
Origineel plattegrond van de eerste verdieping van Hostellerie Kemmelberg. Grosso modo werden de plannen zoals op dit plan uitgevoerd.
Origineel plattegrond van de eerste verdieping van Hostellerie Kemmelberg. Grosso modo werden de plannen zoals op dit plan uitgevoerd. Merk op: boven de huidige bar was er een zaal voorzien. Uiteindelijk werden daar 2 kamers gerealiseerd (kamers 108 en 109). In de beginperiode was er ook geen sprake van moderne badkamers. Zo komt het dat de gangen uitmondden op een deur en daar op aansluitend een klein balkon. Later werden deze gangen afgesloten en werden daar badkamers voorzien. In kamer 2, vlak boven wat uiteindelijk de ingang werd, was een kantoortje ingericht waar mevrouw Geissler haar administratie deed.
Originele bouwplannen Hostellerie Kemmelberg - dwarsdoorsnedes
Originele bouwplannen Hostellerie Kemmelberg – dwarsdoorsnedes

Overige buitenaanzichten vindt U terug op de pagina “Geschiedenis van Hostellerie Kemmelberg“.

Origineel Bouwplan Hostellerkie Kemmelberg: Achtergevel
Origineel Bouwplan Hostellerie Kemmelberg: Achtergevel. Merk op dat hier helemaal geen sprake was van een hoofdingang, laat staan een ontvangstluifel. We zien ook dat er toen ook nog geen sprake was van een aanbouw (waar nu de “koude keuken” is).
Bouwplan Hostellerie Kemmelberg ****: valleizicht.
Bouwplan Hostellerie Kemmelberg ****: Voorgevel (valleizicht).
Hostellerie Kemmelberg - inplantingsplan (januari 1953)
Hostellerie Kemmelberg: inplantingsplan 1/1.000 (januari 1953) – We kunnen hier duidelijk zien dat de achterkant van het gebouw nét op de gemeentegrens van Kemmel ligt. Al de rest, zeg maar 99,99%, lag op het grondgebied van Dranouter. De bouwheer was echter burgemeester van Kemmel en met een postadres in Dranouter zou die daar zijn dossier moeten indienen (én belastingen betalen). Dus werd van de achterkant dan maar in allerijl een voorkant gemaakt. Juridische spitstechnologie van de bovenste plank! Aan al onze gasten die ons vragen hoe ze in Dranouter kunnen geraken geven we altijd het advies: “Gewoon blijven staan!”. 😉

Welkom - Welcome - Bienvenu

Bevestig dit als u onze tracking cookies accepteert. U kunt de tracking ook weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder gegevens naar services van derden te sturen.