fbpx

Wijndomeinen in en rond Heuvelland (nabij Ieper)

De Kemmelberg was 450 jaar v.C. strategisch al erg belangrijk. Bij banketten en plechtigheden werd door de toenmalige Keltische aristocratie alcoholische dranken geschonken. Dit was toen vooral gekruide mede of honingwijn. Heel uitzonderlijk werd er wijn van druiven gedronken, wellicht van  Etruskische of Griekse oorsprong.
Getuige van alcoholgebruik zijn de grote bronzen mengvaten (kraters) die men in Europa teruggevonden heeft. Jean-Luc Putman, die jarenlang onderzoek uitvoerde omtrent de Kemmelberg en de Kelten, liet onlangs het volgende aan ons weten: “In de Keltische krater van het graf van Vix kunnen 1.500 flessen wijn. De Keltische aardewerk mengvaten van de Kemmelberg waren iets bescheidener maar toch goed voor paar honderd flessen wijn en meer. De grote vaas van Vix was maar liefst 1,64 meter hoog en woog ledig meer dan 200 kg! De grote mengvaten van de Kemmelberg waren een kleine meter hoog en wogen gevuld toch ook zo’n 200 kg.“.

Op de Kemmelberg werden bovendien ook een stukje goudbeslag van een rituele drinkhoorn , een oor en tuit van een aarden schenkkan alsook aardewerk imitatie van een Attische drinkschaal gevonden. Die wezen op het drinken van wijn.

De Kelten bleven wellicht maar een eeuw op de Kemmelberg. Na een onderbreking van een paar woelige eeuwen herneemt de handel met de mediterrane wereld.  Stilaan werd er in onze streken meer wijn verbruikt en werden in Zuid-Europa wijnstokken door de Kelten zelf aangeplant. De Kelten hebben dan hun wijngod Sucellus. Vanaf de tweede eeuw v.C. begonnen de Kelten massaal wijn te drinken en de Romeinse wijn te kopen. De Kelten werden de belangrijkste klanten van de opkomende Romeinen, die met al dat geld hun legers uitbouwden om dan tenslotte de Kelten te veroveren….

Opgepast, want nu maken we een grote sprong voorwaarts. Vandaag is Heuvelland een erkende wijnregio. In en rondom Heuvelland beginnen steeds meer wijngaarden te verschijnen: nu al zo’n 45 hectare. Blijkbaar gedijen bepaalde druivenrassen steeds beter in onze contreien. Mogelijks dat de opwarming van onze Aarde daar voor iets tussen zit ?

Jaarlijks worden nu zo’n 200.000 flessen wijn gemaakt. Die wijnen worden alsmaar beter en konden reeds verschillende keren prijzen wegkapen op binnen- en buitenlandse wijnbeurzen. Er wordt zowel witte wijn als rode wijn, stille als sprankelende wijn geproduceerd. Nee, officieel mag je het natuurlijk geen “champagne” noemen, maar iedere wijnkenner weet beter. 😉

Mont Kemmel - Gezegdes - "Wijn is het antwoord van de wereld aan de zon."
Mont Kemmel – Gezegdes – “Wijn is het antwoord van de wereld aan de zon.”

Wist U… dat er zich vroeger, vlak achter de huidige Hostellerie Kemmelberg ****, ook een wijngaard bevond? Op een plattegrond van het parcours van een motorcross (daterend van begin de jaren zestig) staat vermeld Wijngaard “Enclos Kemmel“.

Wijngaard "Enclos Kemmel"
Wijngaard “Enclos Kemmel” zou zich vlak achter Hostellerie Kemmelberg **** bevonden hebben. Mensen die daarover meer informatie zouden over hebben mogen contact opnemen met ons via info@kemmelberg.be .
Dienst voor Toerisme Heuvelland - Brochure "Wijnbouw in de Westhoek"
Vraag deze brochure aan bij de Dienst voor Toerisme van Heuvelland of download hem hier onmiddellijk:

Vintage Heuvelland is een vzw die een kleine twintigtal wijnboeren verenigt. Ieder jaar weer, op 15 augustus om precies te zijn, organiseren zij de “Heuvellandse Wijnfeesten“. Kijk op hun webstek om een overzicht te krijgen van al de aangesloten wijndomeinen. Vele van die domeinen zijn te bezoeken. Een wijngaard, in Boezinge dicht bij Ieper, die ook te bezoeken valt is het Wijngoed ’t Zilver Cruys.

Vintage Heuvelland Ambassadeur
Hostellerie Kemmelberg **** is “Vintage Heuvelland Ambassadeur”.

Hostellerie Kemmelberg **** is één van de zogeheten Vintage Heuvelland Ambassadeurs: bij ons kunt U terecht om bepaalde van die streekwijnen te proeven (al dan niet in een gerecht verwerkt en te degusteren in ons restaurant).

De wijngaard die het dichtst (op wandelafstand) bij Hostellerie Kemmelberg **** ligt is Wijngoed “De Monteberg”. Locatie: zie Google Maps of raadpleeg ons kaartje.

In Hostellerie Kemmelberg **** kunt U diverse regionale wijnen komen proeven: de Vidaigne, Monteberg, 't Zilver Cruys.
In Hostellerie Kemmelberg **** kunt U diverse regionale wijnen komen proeven: de Vidaigne, Monteberg, ’t Zilver Cruys.

U kunt de Heuvellandse wijngaarden ontdekken door het volgen van een of andere route:

Indien U dat wenst kunnen wij de organisatie van Uw bezoek aan Heuvelland en aan één of meerdere wijngaarden coördineren. Kom met ons in contact via ons contactformulier of via e-mail op info@kemmelberg.be .

In en om Heuvelland bevinden zich enkele tientallen wijngaarden. Vele van deze wijngaarden zijn te bezoeken.
In en om Heuvelland bevinden zich enkele tientallen wijngaarden. Vele van deze wijngaarden zijn te bezoeken.

Meer info nodig ? Bekijk ook onderstaande video’s:

Overige websites:

Welkom - Welcome - Bienvenu

Bevestig dit als u onze tracking cookies accepteert. U kunt de tracking ook weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder gegevens naar services van derden te sturen.